Wczytywanie…

Zalety i wady IF

Mimo wielu zalet, Intermittent Fasting nie jest bez wad.

Plusy IF:

  • ciężko się przejeść. Człowiek powinien jeść ok 2000 (kobieta) – 2500 (mężczyzna) kcal. Policzmy dla 2000kcal .Jeśli rozłożysz to na 5 posiłków, tzn ze w ciągu jednego zjadasz 400 kcal.
    Przełóżmy to na czas.
    Jeśli Twój pierwszy posiłek jest o 7 rano a ostatni o 21 to ilość spożytych kalorii na godzinę wynosi ok 143 .
    Teraz zmniejsz ten czas do 8 godzin. Teraz na godzinę zjadasz 250 kcal.
    To prawie dwa razy tyle! Mimo, że Twój żołądek jest elastyczny, to nie może się rozciągać w nieskończoność. Na pewno da Ci znać, że więcej jedzenia mu się nie zmieści 🙂
  • redukcja tkanki tłuszczowej
  • obniżenie poziomu insuliny i cukru we krwi
  • zwiększenie koncentracji – nie myślisz ciągle, żeby coś zjeść
  • poprawienie poziomu cholesterolu
  • zwiększenie poziomu energii (do trawienia potrzebna jest całkiem spora ilość energii i krwi – jeśli nie trawisz jedzenia, moc idzie na inne elementy Twojego ciała)

Minusy:

  • konsekwencja. Musisz być konsekwentny. Wybierając strategię 16:8 musisz się jej cały czas trzymać.
    Jeśli zaczniesz o 8 rano to ostatni posiłek będzie o 16. Może być Ci ciężko nie zjeść podczas wieczornego wyjścia ze znajomymi. Jeśli rzadko wychodzisz – potraktuj to jako cheat day.
    Jeśli cześciej – może warto przesunąć godzinę pierwszego posiłku na później.
    Niektórzy pomijają śniadania, aby zacząć dzień od obiadu – dzięki temu mogą spokojnie jeść późno wieczorem 😉
  • dyskomfort. Zwłaszcza na początku. Przeczytaj Początki z IF.
  • niepolecany dla:
    • osób chude (BMI poniżej 18.5)
    • kobiet w ciąży
    • kobiet karmiące piersią
    • osób z niskim ciśnieniem (przy innych zaburzeniach serca należy skonsultować sie z lekarzem)
    • dzieci i osoby poniżej 18 roku życia
    • osób z zaburzeniami pracy nerek – dna moczanowa lub wysoki kwas moczowy
    • osób z zaburzeniami tarczycy
    • osób z zaburzeniami kortyzolu (hormonu stresu)