
Mimo wielu zalet, Intermittent Fasting nie jest bez wad.
Plusy IF:
- ciężko się przejeść. Człowiek powinien jeść ok 2000 (kobieta) – 2500 (mężczyzna) kcal. Policzmy dla 2000kcal .Jeśli rozłożysz to na 5 posiłków, tzn ze w ciągu jednego zjadasz 400 kcal.
Przełóżmy to na czas.
Jeśli Twój pierwszy posiłek jest o 7 rano a ostatni o 21 to ilość spożytych kalorii na godzinę wynosi ok 143 .
Teraz zmniejsz ten czas do 8 godzin. Teraz na godzinę zjadasz 250 kcal.
To prawie dwa razy tyle! Mimo, że Twój żołądek jest elastyczny, to nie może się rozciągać w nieskończoność. Na pewno da Ci znać, że więcej jedzenia mu się nie zmieści 🙂 - redukcja tkanki tłuszczowej
- obniżenie poziomu insuliny i cukru we krwi
- zwiększenie koncentracji – nie myślisz ciągle, żeby coś zjeść
- poprawienie poziomu cholesterolu
- zwiększenie poziomu energii (do trawienia potrzebna jest całkiem spora ilość energii i krwi – jeśli nie trawisz jedzenia, moc idzie na inne elementy Twojego ciała)
Minusy:
- konsekwencja. Musisz być konsekwentny. Wybierając strategię 16:8 musisz się jej cały czas trzymać.
Jeśli zaczniesz o 8 rano to ostatni posiłek będzie o 16. Może być Ci ciężko nie zjeść podczas wieczornego wyjścia ze znajomymi. Jeśli rzadko wychodzisz – potraktuj to jako cheat day.
Jeśli cześciej – może warto przesunąć godzinę pierwszego posiłku na później.
Niektórzy pomijają śniadania, aby zacząć dzień od obiadu – dzięki temu mogą spokojnie jeść późno wieczorem 😉 - dyskomfort. Zwłaszcza na początku. Przeczytaj Początki z IF.
- niepolecany dla:
- osób chude (BMI poniżej 18.5)
- kobiet w ciąży
- kobiet karmiące piersią
- osób z niskim ciśnieniem (przy innych zaburzeniach serca należy skonsultować sie z lekarzem)
- dzieci i osoby poniżej 18 roku życia
- osób z zaburzeniami pracy nerek – dna moczanowa lub wysoki kwas moczowy
- osób z zaburzeniami tarczycy
- osób z zaburzeniami kortyzolu (hormonu stresu)
