Czym jest post przerywany (intermittent fasting)?
Intermittent Fasting nie do końca jest dietą, to raczej harmonogram przyjmowania jedzenia.
IF dzieli się na dwie fazy – jedzenia i postu (głodu).
Faza jedzenia polega na spożywaniu potraw czy napoi przez określony czas. W tej fazie jemy tyle ile wynosi nasze zapotrzebowanie kaloryczne. Potem następuje faza postu. Przez określony czas nie jemy nic. Jedyne, co jest dopuszczalne, to bezkaloryczne napoje (gorzka herbata, czarna kawa, woda).
Jak to działa?
W zależności od tegu czy jesz czy nie, Twój organizm działa inaczej.
Gdy zjesz posiłek znaczna część energii poświęcana jest na trawienie posiłków.
Podczas przyjmowania posiłków, energia potrzebna do życia czerpana jest właśnie z tego źródła. Tłuszcz, który jest u nas zmagazynowany, wykorzystywany jest na samym końcu.
Co się dzieje z organizmem, gdy nie jesz?
Nie dostarczamy organizmowi paliwa z posiłku, więc zaczyna uruchamiać swoje zapasy.
Zaczyna pobierać zmagazynowaną energie w postaci glikogenu z mięśni czy wątroby. Ponadto zaczyna czerpać energię także z tłuszczu. To jeden z celów IF – utrata tkanki tłuszczowej.
Jakie są rodzaje IFa?
Jakie są zalety i wady IFa?